You are currently viewing Próżniowe pakowanie żywnosci

Próżniowe pakowanie żywnosci

 

Kupując świeże produkty spożywcze, musimy je odpowiednio przechowywać, aby na długo były zdatne do spożycia. Najczęściej kończy się to tak, że lądują w lodówce i tam po pewnym czasie gniją lub pokrywają się pleśnią.

Jak można wykorzystać zgrzewarkę próżniową?

zgrzewarka do pakowania próżniowegoCzasem robiąc zakupy w sklepie mięsnym, pani sprzedawczyni pyta, czy zapakować dany produkt próżniowo, ponieważ w sklepie znajduje się specjalne urządzenie odsysające powietrze. Dzięki takiemu zabiegowi, produkty spożywcze na znacznie dłużej pozostają świeże. Zgrzewarka do pakowania próżniowego jest urządzeniem, które każdy z nas może mieć w domu, ponieważ jest ono ogólnie dostępne w sklepach z drobnym sprzętem do gospodarstwa domowego. Ma ono niewielkie rozmiary i dużą wydajność, dzięki czemu odessiemy powietrze z małego, jaki i dużego wielolitrowego worka powietrze. Przeważnie wykorzystuje się zgrzewarkę próżniową do pakowania żywności, ponieważ w ten sposób możemy przedłużyć jej trwałość o kilka, a nawet o kilkadziesiąt dni, w zależności od produktu i sposobu przechowywania. Trzymając woreczek w lodówce, możemy z takiej żywności skorzystać nawet za kilka tygodni, jeżeli natomiast próżniowo zgrzany woreczek wsadzimy do zamrażalnika, to nawet po kilku miesiącach żywność będzie świeża. W ten sposób przechowywane produkty spożywcze nie tracą swoich wartości odżywczych, walorów smakowych czy aromaty. Są przechowywane bez dostępu powietrza, więc nie mają kontaktu z bateriami i grzybami, które przyczyniają się do ich psucia i gnicia.

Zgrzewarkę może mieć każdy z nas za niewielkie pieniądze. Choć oczywiście droższe modele tychże urządzeń mają wiele dodanych funkcji, jak na przykład możliwość ważenia, która umożliwia porcjowanie żywności. Droższe zgrzewarki są też bardziej wydajne.