You are currently viewing Proces fermentacji piwa domowego

Proces fermentacji piwa domowego

  • Post author:
  • Post category:Usługi

Piwo jest jednym z najstarszych trunków, jaki wytwarzało się i popularnie spożywało. Oczywiście dzisiaj spożywany napój nie przypomina ani smakiem, ani zapachem swojego poprzednika. Pomimo tego, że proces warzenia piwa nie należy do najprostszych, coraz więcej osób decyduje się na przeprowadzenie go w domowym zaciszu.

Fermentor do produkcji piwa

fermentor stożkowyTak, jak zacier można zrobić nawet w bardzo dużym garnku, tak proces fermentacji wymaga znacznie więcej uwagi. Kiedy dajemy czas drożdżom piwowarskim do tego, by zaczęły wydajnie pracować, powinniśmy zadbać o sterylność całego procesu. Najlepiej wykorzystać do niego profesjonalne naczynia, takie jak fermentor stożkowy. Nowoczesne naczynia mogą być wykonane z tworzyw sztucznych. Dzięki temu bardzo łatwo jest je wyczyścić, nie przyjmują zapachu poprzednich wyrobów i są po prostu praktyczne. Kształt stożka i kilka zaworów sprawiają, że osad spada na dno, a osoba zajmująca się domową produkcją piwa może przelać do butelek naturalnie oczyszczoną ciecz. Fermentory występują w bardzo wielu rozmiarach. Dla początkujących polecany jest niewielki pojemnik, w którym jednorazowo można przygotować kilka bądź kilkanaście litrów piwa. Osoby bardziej wprawione mogą zdecydować się na znacznie większe naczynie. Wtedy warto też rozważyć zakup specjalnego stojaka stalowego, który będzie w odpowiedni sposób podtrzymywał pojemnik z cieczą.

Przygotowanie piwa w domowym zaciszu powinno odbywać się zgodnie z recepturą. Piwo podczas procesu warzenia jest bardzo wrażliwe na wszelkie wprowadzane zmiany. Jeśli będziemy korzystać z wysokiej jakości przyrządów i trzymać się receptur, z pewnością uda nam się wyprodukować pyszne piwo. Będzie to doskonały dodatek do spotkań z przyjaciółmi, bądź prezent dla najbliższej rodziny.